Ugrás a fő tartalomra

Lakásfelújítás, építkezés kapcsán: milyen a jó szakember?

Édesapám munka mellett rendszeresen vállalt eredeti kőműves munkákat. Szakmáját keményvonalas profik keze alatt tanulta meg, ráadásul jópár évtizednyi tapasztalattal a háta mögött mindig az ár/érték arányban legjobb megoldásokra törekszik és a modernebb technikai megoldásoktól sem zárkózik el, ha az egyszerűsíti a feladat végrehajtását. 

Sztorizgatás

Van annak már tíz éve is, hogy egyszer egy különösen necces melót fogott ki, amiben segítettem neki. A közeli városban egy épület felső szintjét kellett felújítani, ami sejtésem szerint valahol a szoci időszak kellős közepén készülhetett. Brutális volt a helyzet: az egyik ablaknál, amit ki kell cserélnünk, talán másfél méternyi távon négy centis eltérést mértünk a vízszinthez képest. Derékszög csak derék szög formájában volt a házban, az is csak azután, hogy vettünk egy doboz százast valamihez. Sose felejtem el, amit ekkor mondott a vakolás kapcsán: “a mester valószínűleg fogott egy sörösüveget, aztán azzal simíthatta el a vakolatot”. Mindenesetre amit tudott, kihozott a melóból, az ügyfelek elégedettsége pedig azóta is töretlen.

Milyen a jó szakember?

Jelen cikkemben röviden azokat a szempontokat vázolom fel, ami alapján kivitelezőt választok a lakásfelújítás kapcsán. Ezek hétköznapi dolgok, igazából ezer más területen is alkalmazhatóak.
  • Az első fontos dolognak a mester, cég, vállalkozás hírnevét és referenciáit tartom. A szájról szájra terjedő információterjesztésnek továbbra is komoly kultúrája van hazánkban, de azért a modern eszközök, mint például az internetes szakmai oldalak vagy értékelési felületek sokat segítenek a választásban.
  • A cég, vállalkozás mérete és a felszerelésük színvonala is sokat jelent. Egy nagyobb csapattal dolgozó, profibb eszközöket használó brigád biztosan nem lesz olcsó, de meglesz a haszna. Egyik ismerősöm nemrégiben szigeteltetett: jó féltucatnyi emberből állt a csapat, aki végezte a munkát, de a pontosan meghatározott feladatoknak és jó szervezésnek hála pár napon belül végeztek, pedig kétszintes családi házról volt szó. Megkérték a munka árát, de szerinte bőven megérte.
  • A vállalkozás telephelye: Kisebb közösségeknél gyakran ismerősökhöz fordulnak az emberek, ami jó dolog, hiszen nem kell pluszt költeni a kiszállásra és extra szállítási költségekre, viszont nem mindig optimális, hiszen némely nagyobb lélegzetű projekt esetén komplexebb felszerelésre, szakértelemre vagy egyszerűen csak dinamikusabb csapatra van szükség.
  • Jótállás, papírmunka: a maszekmunka lehet olcsóbb, de ha nagyobb jellegű projektről van szó, nem érdemes kibúvókat keresni, sem a felbérelt emberek, sem a megvásárolt anyagok kapcsán. Ez a dolog kapcsolódik az első pontomhoz is.
  • A vállalkozás kapcsolatai: előnyt jelenthet a lakásfelújításnál, házépítésnél vagy bármelyik kapcsolódó nagyobb munkánál, ha már bevált partnerekkel, beszerzőkkel dolgozik együtt a szakember. Sok energiát és pénzt spórolhat az ember azzal, ha egy feladattal megbízott kivitelező egyből tud ajánlani mondjuk egy festőt is. 

Ajánló

Ezek lennének az én fő szempontjaim, ha jó kivitelezőt keresek. És ha már itt tartok, egy kis ajánló: Lakásfelújítás Budapesten, itt találod a honlapjukat. A cím mindent elmond.

Fotó forrása: [link]

Megjegyzések