Ugrás a fő tartalomra

Mi az a zsindely?

A zsindely használata manapság egyre népszerűbbé válik a különböző tetőburkolat kialakítási lehetőségek között.




A zsindely eredetileg fazsindelyt jelentett. A Wikipedia meghatározása szerint “egy-két centiméter vastag, hat–tizenöt centiméter széles, harminc–hatvan centiméter hosszú, hasított vagy fűrészelt fából készült tetőfedő anyag, illetve a belőle készült tető (kisebb elemekből álló, ún. pikkelyes fedés).” Általában ék alakúak az egyes elemek, amelyeket hasonlóan helyeznek el a tetőn, mint a palát: az egyes sorokat deszkákra viszik fel és részben takarják egymást, ezzel javítva a vízzáróságot. Egy zsindelytető élettartama több évtizedre nyúlhatott, viszont folyamatos karbantartást igényelt.

Zsindelyt szerte a világon alkalmaztak már az ókortól kezdve, értelemszerűen a földrajzi helytől függött, hogy milyen fát használtak fel hozzá. Nyugatabbra már évszázadokkal korábban csökkent a népszerűsége, a fában gazdag keleti régiókban viszont még a huszadik században is használták. A Kárpát-medencében a 19. században Erdély vezetett a zsindelygyártásban, a technológiai fejlődés miatt előnyét azonban hamarosan elveszítette. A huszadik században a fazsindely használata visszaszorult a cserép- és palatetők terjedése miatt. Manapság a klasszikus fazsindelyt elsősorban hagyományőrzés céljából alkalmazzák.

Napjainkban a zsindely más formában kezd újra népszerűvé válni. A bitumenes zsindely rengeteg előnnyel rendelkezik a cserepes és egyéb megoldásokkal szemben: könnyű, hajlékony anyagból készül, ráadásul kiváló vízzáró tulajdonságokkal rendelkezik. Gyakorlatilag bárhol alkalmazható, ráadásul rengeteg típusa létezik, amelynek köszönhetően a világ bármely részén alkalmazható (mondjuk nem árt eltalálni a megfelelő változatot hozzá). A zsindely felvitele során ugyan sok tényezőre kell figyelni, de megfelelő körültekintéssel kihasználhatók kiváló tulajdonságai.

A bitumenes zsindelyt nem lehet önmagában felvinni a szigetelésre, szükség van egy sima, egyenletes hordozófelületre is, amelyet legtöbbször OSB-lapokból alakítanak ki. Fontos, hogy a tetőszerkezetet úgy kell kialakítani, hogy megfelelően szellőzzön! Így a zsindelytető élettartama és megbízhatósága is nő, ráadásul a pára és a hő sem reked benn annyira. A ragasztásnál figyelni kell a hőmérsékletre, a szögeléshez pedig csak megadott típusú szögeket lehet alkalmazni (zsindely kiegészítőkért kattintson ide!)

Az egyes típusoknál a gyártó azt is megadja, hogy milyen dőlésszögig lehet alkalmazni az adott zsindelyt. Az alapanyag kiszámításánál bele kell számolni a gerinceket, a vápákat és magát a sima felületet; bonyolultabb formáknál gyakran kell vágni az egyes darabokat, viszont szerencsére ezek felhasználhatóak lesznek más részeken (ellentétben a vágott cseréppel). Fontos, hogy azonos gyártási idő szerepeljen a felhasználandó csomagokon, mivel a gyártási folyamat során folyamatosan változik egy árnyalatnyit az adott zsindely színe. Mivel ez elkerülhetetlen, kisebb eltérésekért nem is vállalnak felelősséget a gyártók, viszont a keveréssel elkerülhetőek az esztétikai gondok.

Ha rövid ismertetőnk felkeltette a kíváncsiságát, ide kattintva látogasson el a Fadepó Fatelep oldalára, ahol bővebb információkat találhat a zsindely kapcsán, illetve minden ezzel kapcsolatos terméket beszerezhet tőlük! A bitumenes zsindely felrakásával kapcsolatban ezen a linken találhat útmutatót.

A kép forrása: [Pexels]

Megjegyzések