Ugrás a fő tartalomra

Mi az a hordozható klíma és mennyibe kerül?

Itt a nyár: napfény, vigyorgás, strand, illetve izzadás az irodában, hőguta, miegymás. A helyzet enyhítése érdekében egyre többen választanak valamilyen klímaberendezést, sokak számára azonban nem férnek be a komolyabb beruházást jelentő beépíthető készülékek. Az ő számukra ideális megoldást jelenthet a mobil klíma.


Mi az a mobil klíma?

Az átlagos mobil klímák egy egy méter körüli központi modulból és egy elvezető csőből állnak. A keringető és szabályzó rendszer, illetve a lecsapódott párát gyűjtő tartály a központi modulban található meg, a kültéri helyre vezetett cső pediga hőcseréért felelős. A könnyű mozgathatóság érdekében ezeket a klímaberendezéseket kerekekre szerelik, hogy egyszerűen lehessen őket tologatni a lakáson, épületen belül.

A fixen beépíthető kategóriákhoz hasonlóan a hordozható klímaberendezések is rendelkeznek “split” változatokkal, amelyek két nagyobb modulból állnak. A második modul a kültéri egység, a kondenzáltor, ami a hőleadásért felelős. Ezeknél a berendezéseknél a mozgatóság már egy kicsit limitáltabb, viszont a hatásfokuk is jobb, mint az egyszerűbb változatok esetében.

A mobil klímákat elsősorban alkalmi használatra szokták javasolni, illetve olyan helyekre, ahol nem lehet fixen beépíthető split légkondit alkalmazni.

A mobil klímák előnyei

Hordozható és praktikus

Ezeknél a berendezéseknél a hordozhatóság az elsődleges szempont. Egy-egy apokaliptikus nyáron jól jöhet az iroda, vagy a nappali lehűtéséhez, de rendezvények helyszínén is aranyat érhet. Egyszerűen bevághatjuk a csomagtartóba vagy átvihetjük egy másik szobába, ellentétben egy drága fixen elhelyezett légkondival.

Mennyibe kerül a mobil klíma?

A hordozható készülékek ára jelentősen kevesebb, mint a beépíthető klímaberendezéseké. Már néhány tízezer forintért be tudunk egyet szerezni, bár az ilyen kimondottan alsókategóriás készülékeket nem javasoljuk, hiszen egy noname márkájú berendezés megbízhatósága vagy hatásfoka hagyhat némi kívánnivalót maga után. A prémiumkategóriás berendezések halkabbak és jobb a hatásfokuk, ezek általában a 200 ezer forintos ár körül mozognak.

A mobil klíma kapcsán további infót ezen az oldalon találsz (illetve a forrás is nagyrészt ez volt).

Kényelmi funkciók

A komolyabb berendezések általában rendelkeznek távirányítóval, illetve gyakori a párátlanító funkció is.

A mobil klímák hátrányai

Hatásfok

A vásárlás előtt tisztában kell lenni azzal, hogy a mobil klímaberendezések hatásfoka jóval alacsonyabb a komolyabb berendezéseknél. Egy beépíthető split klímaberendezés intelligens inverteres szabályzással és hatékony hőcserélő rendszerrel bír, amely egy mobilklíma kompakt megoldásainál sokkal magasabb rendű és kevesebb áramot is fogyaszt azoknál.

Egy mobil klíma elsősorban kisebb helyiségek időszakos légkondicionálására szolgál. Ha nagyobb légtérről vagy folyamatos használatról van szó, érdemes elgondolkodni egy kevésbé kompakt megoldáson!

Hangos

Általános panasz a mobil klímákkal kapcsolatban, hogy elég zajosak. A prémium kategóriás berendezések között találhatunk csendesebb változatokat.

Ha megtelik a tartály…

A mobil klímák tartalmaznak egy tartályt is, amelybe a lecsapódott párát gyűjtik. Mérettől függően ezt akár naponta üríteni kell, de szerencsére vannak olyan berendezések is, amelyek csatlakoztathatóak a ház szennyvíz-elvezető rendszerére is.

Végszó

Ha csak egy helységről és állandó használatról van szó, akkor mindenféleképpen érdemes elgondolkodni egy jobb minőségű split klímaberendezés beszerzésén, hiszen azok használata komfortosabb, hatásfoka pedig jobb a mobil klímáknál.

Ha viszont időszakos, néhány órás használatról és kisebb helységről van szó, egy közép- vagy prémiumkategóriás mobil klíma is tökéletes lehet. Kényelmesen mozgatható, pillanatok alatt üzembe hozható berendezés, ami vészesebb meleg esetén komfortosabbá teheti a helyiséget.

A fotó forrása: [Unsplash]

Megjegyzések