Ugrás a fő tartalomra

Fűtés klímával?

Lassan aktuálissá válik a fűtéskérdés, ezért most egy okos alternatíváról fogok szólni, ami megfelelő tervezéssel és kutatással jó befektetésnek bizonyulhat.

A gáz alapú fűtési rendszerek még mindig döntő többséget képviselnek hazánkban, azonban egyre több alternatíva is kezd megjelenni. A fűtés klímával is megoldható, ráadásul gyakran kevesebb kompromisszummal jár az alkalmazása, mint a klasszikus lehetőségek. Természetesen, mint minden nagyobb kiadás előtt, fontos tájékozódnunk az összes tényezőről, amely felmerülhet a döntést megelőzően.

Ha a fűtés klímával történik, nincs szükségünk speciálisan kialakított kéményre és sem robbanásveszéllyel, sem mérgező anyagok szivárgásával nem kell számolnunk. A klímaberendezések megfelelő energiaosztály és hatásfok mellett környezetkímélőek is. Hatásfokukat két mutatóval szokták jellemezni: a szezonális energiahatékonysági tényezővel, amely a hűtésre vonatkozik (SEER), illetve a szezonális teljesítménymutatóval, amely a fűtésre (SCOP). A mai modern klímaberendezések szinte kizárólag inverteres technológiával készülnek, azaz olyan intelligens szabályzórendszerrel, amely a környezet paramétereihez igazodva működteti a berendezést. Ennek köszönhetően sokkal optimálisabb az energiafelhasználásuk, mint az egyszerű ki-bekapcsolással működő régebbi típusoknak.

Számos dologra kell figyelnünk ahhoz, amennyiben a fűtés klímával lett megoldva. Pontosan mérjük fel a légteret és a szellőzés jellegét, mielőtt döntenénk a vásárlásról! Azt is fontos észben tartanunk, hogy az általunk válaszott berendezés megfelelő garanciával és szervízháttérrel rendelkezzen. A kötelező ciklikus karbantartás is létfontosságú, gyakran a garancia egyik feltételét is képezi. A radiátoros megoldással ellentétben a fűtés klímával nem zajtalan. Ezek a készülékek akkor a leghangosabbak, ha közel 100%-on járatják őket, ezért érdemes egy kicsit nagyobb teljesítményű eszközt vásárolnunk. Ha reális keretek között számolunk, akkor ez a teljesítménytöbblet nem dob jelentősen a beszerzési költségen, viszont sokkal kényelmesebb lesz a használata a kiválaszott klímaberendezésnek.

Fontos szempont az is, hogy az adott berendezés milyen hőmérsékletek között tud optimális hatásfokkal fűteni. Magyarországon szerencsére nem kell szibériai telekre számolni, de minden esetre érdemes utánanézni az ingatlanunk környékén mért értékeknek, ahhoz, hogy spórolhasson a villanyszámlával.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, keresse fel a Klímatipp oldalát is! A honlap rengeteg további információt biztosít a légkondicionáló berendezésekkel kapcsolatban, illetve rengeteg ajánlott partnerük elérhetőségét is megtalálja.


A kép forrása: [pexels]

Megjegyzések