Ugrás a fő tartalomra

Mitől modernek a modern házak?


Ez egy fogós kérdés, hiszen a modern egy kissé egzakt, nehezen megfogható fogalom. Ugyanakkor vannak bizonyos kézzelfogható részletei is a modernségnek, ezeket gyűjtüttük össze ide.

Nyílászárók, szigetelés, energiahatékonyság

A modern házak első és talán leghasznosabb tulajdonsága az energiahatékonyság. Nem beszélhetünk korszerű házról, amely nincs megfelelően szigetelve.

A megfelelő szigetelés alacsonyabb fűtési díjakat eredményez a téli időszakban, és szintén alacsonyabb elektromos díjakra számíthatunk a nyári hőség idején is, ha a klíma-berendezésünk alacsonyabb hatásfokon működik.

Szigetelés alatt persze ne csak a polisztirol alapú lapokkal történő külső hőszigetelésre gondolj!

Szükség van:
  • a falak és a homlokzat megfelelő szigetelésére
  • hőszigetelt nyílászárókra
  • korszerű fűtési vagy klímatizáló rendszerre

A modern házak nem hivalkodóak

Nem összekeverendő a modern és az exkluzív fogalom. Egy ház nem attól lesz modern hogy élénk színekkel hívja fel magára a figyelmet. Éppen ellenkezőleg, divatosak napjainkban a pasztell színek, a barna és annak árnyalatai. 

Csendes, kopásálló berendezési tárgyak, bútorok

A modern élet határa nem csak az épület jellemzőire vonatkozik, hanem annak berendezésére is. Egy korszerű élettér ésszerűen bútorozott. Divat ma már a minimalizmus. Az életünk körülményei a technológia fejlődésével megváltoztak, szükségünk van a tágas terekre a házon belül, mivel tény hogy jóval kevesebbet mozgunk a szabadban.

A mozi, színház és egyéb szórakozási formák szerepét szépen lassan átveszik az otthonunk korszerű kütyüi. Nehezen elképzelhető egy modern háztartás a nagymamáink konyha berendezéseivel. 

Minden elérhető közelségbe kerül (amire szükség van)

Kevesebb apró tárgyat tárolunk már, de ha mégis azokat szükség esetén jól elrejthető berendezési tárgyak segítségével tároljuk. A falba épített szekrények, a spájz egyszerű polc szerkezete mind olyan berendezési elem, ami rendezettebb életet biztosít.

A modern otthon, okos otthon?

Terjedőben van már hazánkban is az okos otthon fogalma. Az okos megoldások nem csak a kényelmünket szolgálják, de a modern ház fentebb ismertetett feltételeihez is bőven lehetne már okos megoldásokat csatolni.

Hosszú lenne felsorolni milyen lehetőségei is vannak egy ilyen otthon kialakításának, de nem tudományos fantasztikum ma már a gesztusokkal történő irányítás, a hangvezérlés vagy a távolról történő irányítás, amit esetleg jól menő James Bond filmekben láthattunk korábban.

Mitől modern tehát egy ház?

Valójában attól hogy jól átgondolt és alaposan megtervezett. Lehetőséget ad az utóbbi időben kissé megváltozott életminőségünk fokozásában.

Maga a Smart Home (okos otton) nem egy fix, merev rendszer, hanem egy dinamikusan változó, gyakran mobil jellegű és a centralizált rendszer.


A kép forrása: [link]

Megjegyzések