Ugrás a fő tartalomra

A klíma tisztítás fontossága

Szeretjük a klímát. Nyáron hűt, télen fűt, párátlanítja vagy éppen szűri a levegőt. Viszont ha elhanyagoljuk, problémákat okoz, vagy akár egészségügyi veszélyforrássá is válhat. Cikkem témája a klíma tisztítás lesz.


Így gondoskodj a beltéri egységről!

A lakossági felhasználásra szánt split klímaberendezések két vagy több részből állnak. A monosplit klímáknál egy kültéri egység és egy beltéri egység, a multisplit típusoknál több beltéri egység található meg. A klíma tisztítás a beltéri rész kapcsán két dolgot jelent.


Légszűrő

A készülékben található légszűrő az, amelynek takarítását, karbantartását általában a hétköznapi felhasználó is meg tudja oldani. Vedd elő a légkondi használati utasítását és nézd meg, hogy hogy lehet eltávolítani a légszűrőt a készülékből! Általában könnyen hozzáférhető helyen találod meg egy fedél alatt. Lehet, hogy több filtert is találsz a készülékben, amelyeknek különböző célja lehet: porszűrés, antibakteriális filter stb.

A használati utasítást azt is meg fogja mondani, hogy mosható e a szűrő, illetve hogy milyen időközönként érdemes takarítani, vagy akár cserélni. Tudom, triviálisnak tűnik, de ne a lakáson belül kezd el a porolást. (Én a számítógép takarítását felejtem el kint megoldani, gondolom nem vagyok egyedül ezzel.) Egy évben általában többször végig kell csinálni a tisztítást, különben a lerakodott por és szennyeződések miatt romlik a készülék hatásfoka.

Vegyszeres klíma tisztítás

A beltéri egységnél azonban nem elegendő csak a szűrőket kitakarítani. Tudod, amikor a készülék hűt, akkor a levegőből a pára lecsapódik a beltéri egységre. Itt létrejön egy állandó nedves környezet, amelyben könnyen el tudnak szaporodni a kórokozó baktériumok, vagy éppen a penészgomba is. Amikor beindítod a készüléket, akkor ebből a nedves környezetből a légtérbe kerülnek ezek a káros baktériumok és a penész. Ha belélegzed őket, akkor légúti fertőzést, akár légionárius-kórt is össze szedhetsz. Nem játék, veszélyes! Árulkodó jel, ha a klímából büdös szag árad, ilyenkor ne használd tovább! Ilyenkor vegyszeres tisztításra lesz szükség, amelyet a legjobb egy klímaszerelőre bízni.

A kültéri egység karbantartása

A klíma tisztítás kapcsán a kültéri egységről sem szabad elfeledkezni.

Magának az időjárásnak egész jól ellen tud állni, azonban a bekerülő szennyeződések szintén csökkentik a működése hatásfokát, illetve üzemzavart, meghibásodást okozhatnak. Mivel kint van ez az egység, mindenféle növényi hulladék, port, szemét belekerülhet. Mivel a ventilátor áramoltatja a keresztül a levegőt a készülék hőcserélő felületén, az megnövelheti  beszívott szennyeződés mennyiségét. Az rákerül a hőcserélő felületre, idővel lerakodik. A klíma rosszabbul fog hűteni, fűteni, majd egyre több áramot fogyaszt és akár el is romolhat. Itt szintén szakemberre lesz szükséged, mert a hőcserélő felület, sőt maga a készülék is gyakran nehezen elérhető helyen van.


Megjegyzések