Ugrás a fő tartalomra

Pro és kontra: klímával való fűtés

A klímával való fűtés egyre népszerűbb alternatívává kezd válni, hiszen a hagyomány fűtési módszerekkel szemben rengeteg előnnyel bír. Írásomban röviden bemutatom a hűtő-fűtő klímák alkalmazásánál felmerülő pozitívumokat és negatívumokat.


Ezek az érvek szólnak a klímával való fűtés mellett



Eredetileg humoros szarkazmussal akartam indítani ezt a felsorolást, azonban a híreket böngészve nem lenne helyénvaló. Sajnos még mindig előfordulnak a fűtési rendszerekkel kapcsolatos balesetek, amelyek súlyos, akár halálos kimenetelűek. Gázszivárgásból származó lakástűz, robbanás, szén-monoxid… A klímaberendezés által biztosított fűtés szerencsére jóval kevesebb veszélyforrással bír.

A készülék által használt hűtőközeg felhasználóbarát, nem toxikus, ráadásul az elmúlt évtizedekben fejlődő technológia már a környezetre nézve sem annyira veszélyes, mint a régen alkalmazott freon-változatok. A klímaberendezés okozhat ugyan egészségkárosodást, de ez az üzemeltetői felelősségek elhanyagolása miatt történhet meg; bővebben a következő alcím alatt írok erről.

A klímával való fűtés mellett szól az is, hogy két rendszert kap meg egyben a telepítéssel. A standard fűtési rendszerekkel szemben a “sebesség” is a klímafűtés előnyének számít: maga a klímaszerelés folyamata általában néhány óráig tart, és bár részét képezi például a falfúrás, viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Természetesen ez mindig az ingatlantól és az adott helyzettől függ, konkrétumokat csak egy alapos előzetes felmérést követően lehet tudni. A légkondik általában gyorsabban melegítik fel a lakást is, mint a klasszikus rendszerek.

Felsorolásom végére maradt a döntő érv, az a gazdaságosság kérdése. Ez függ

  • a készülék SCOP / COP értékétől,
  • teljesítményétől,
  • az energiaosztálytól, 
  • a gyárilag legalacsonyabb hőmérséklettől, amin még még képes a gazdaságos fűtésre,
  • az időjárástól,
  • a nyílászárók, a fal és a tető szigetelésétől,
  • az ingatlan elhelyezkedésétől (Nap felszíne vs Plútó hűvösebb része).


Ellenérvek a témában

A legfontosabb ellenérvként az egészség kérdését kell felhoznom: megfelelő karbantartás nélkül a klímaberendezés kórokozókat juttathat a légtérbe. Ennek az az oka, hogy a hűtő funkció használata közben a levegőből lecsapódó víz felgyülemlik a beltéri egység felületén, itt pedig megtelepedhetnek a káros baktériumok vagy mindannyiunk közös ellensége, a penészgomba. A beltéri és kültéri egység tisztítását évente legalább egyszer, vagy két szezonban is használt készülékek esetében kétszer el kell végeztetni egy klímaszerelővel és akkor nem lesz gond.

A gazdaságosság itt is felmerül. Gyárilag megadják, hogy mi az a legalacsonyabb hőmérséklet, amin a klíma még képes a hatékony fűtésre; ha viszont a hőmérséklet ez alá csökken, megnő a fogyasztása. Sajnos az időjárás kiszámíthatatlansága sokat ronthat az elméleti számokon… vagy akár a rendszer működésén is. Sajnos ehhez a fűtés típushoz áram kell, anélkül nem üzemeltethető.

Az utolsó negatívum szintén kapcsolódik az egészséghez. A hagyományos fűtésnek nincs zaja, a klímaberendezésnek viszont van: működés közben zúg a beltéri egység, rossz helyre helyezve pedig a kültéri egység is zajonghat például leolvasztás közben. Erre érdemes ügyelni, sok rossz éjszakát, fejfájást okozhat, ha erre érzékeny vagy.

Megjegyzések