Ugrás a fő tartalomra

A gipszkarton típusai és ahol használjuk őket

A gipszkarton az építőipar egyik népszerű alapanyags, mivel rengeteg módon alkalmazható. Kezelése egyszerű, ára gazdaságos, ráadásul a professzionális felhasználás mellett akár barkács projekteknél is jól jön.

A legtöbben a "hétköznapi" szürke gipszkarton lapokat ismerik.




A normál gipszkarton esetében két rétegnyi papír között egy réteg gipsz található. Hőkezeléssel állítják elő, a gipsz réteg pedig porózus kialakítású, amely csökkenti a lapok súlyát. A gyártás során a gipsz réteghez különböző vegyi anyagokat adhatnak vagy a papírrétegek összetételét variálhatják, így további típusú lapokat állíthatnak elő, melyek specializáltabb célokra használhatóak.

A hétköznapi gipszkarton rengeteg helyen felhasználó egy épületben:

Népszerűségét a könnyű kezelhetősége, formázhatósága és a hatékonysága jelenti. Míg a klasszikus vakolásnál több réteget kell felvinni a vakolatból és a falfelületből, illetve az időjárástól / kialakítható hőmérséklettől és páratartalomtól is függött a munka sebessége, addig a gipszkartonnal gyorsan, egyenletesen lehet haladni. Az elválasztó falak kialakítása is egyszerű, hiszen előre gyártott profilok segítségével változatos formájú és méretű szerkezetek alakíthatók ki. Viszonylag környezetbarát alapanyag, effektíven újrahasznosítható.

A szárazvakolás függesztéses eljárásánál egyaránt lehet alkalmazni fém- és fa profilokat is, amelyek a típusuktúl függően egymáshoz vagy a falfelülethez rögzítenek. A gipszkartonhoz speciális csavarokat szokás alkalmazni, melyek feje a teljes befúrást követően nem emelkedik ki a felszínből - ez a gipsz puhább jellegének köszönhető. A felhelyezést követően az adott típusú gipszkarton felülete, vagy a lapok közti hézag gyorsan és hatékonyan eltüntethető, majd festhető, fedhető.

A nedvesség és a termeszek azonban rossz hatással vannak rá...

A hétköznapi szürke gipszkarton legnagyobb ellenségét a víz és a termeszek jelentik. A porózus gipsz rétegbe beszivárgó víz meggyengíti annak szerkezetét, rövid idő alatt pedig masszává változtatja. Sajnos a nedvességnek kitett gipszkarton a penésznek is ideális élőhelyet biztosít. A termeszek a gipszkarton papír rétegeit preferálják, elpusztítva azt, melynek az eredménye repedezés, leválás. Az ilyen kialakítású falaknak és borításoknak van egy sajátos hangja is, amit nem mindenki kedvel.

Azonban a gipszkartonból több különböző típus is elérhető, melyek összetétele kompenzálja a normál kialakítású lapok hiányosságait. (forrás)



Nedvességtűrő gipszkarton

Ennek a laptípusnak az egyik oldala zöld színű. A szürke, normál kialakítású gipszkartonnál ellenállóbb a nedvességgel szemben, ennek mértéke viszont függhet a gyártótól és típustól. Gyakran használják például konyháknál.

Vízálló gipszkarton

A vízálló gipszkarton akár a közvetlen vízzel való érintkezést is bírja. Olyan helyeken szokták felhasználni, ahol a környezet folyamatosan nedves, például fürdőszobáknál. Kék -> lila színű lehet az egyik oldala.

Hangszigetelő gipszkarton

A hangszigetelő gipszkarton gipsz rétege egy kicsit tömörebb a normál kialakítású lapoknál. Értelemszerűen olyan helyeken használják, ahol hangszigetelés szükséges, például stúdióknál vagy az idegbeteg kollégák irodáiban.

Tűzálló gipszkarton

A tűzálló gipszkartonhoz előállítása során olyan speciális vegyi anyagokat adnak, melyek tűz esetén csökkentik annak terjedésének lehetőségét. (forrás)



Megjegyzések