Ugrás a fő tartalomra

Házfelújítási kisokos

Egy 100 nm es családi ház építési költsége jóval súlyosabb összeg, mintha egyszerűen csak felújítanánk azt a meglévő csládi házat. Ugyan súlyosnak érezhetjük a tetőcsere vagy egy válaszfal beépítésének költségeit, abban biztosak lehetünk hogy könnyebb a dolgunk ezekben az esetekben.

Tervezzük meg!

Jól használható házfelújítási kisokos nincs, ez sem az, de  talán adni fog néhány szempontot ahhoz hogy sikeresen felújítsuk az ingatlanunkat. A lényeg, hogy mindig határozott elképzelésekkel vágjunk bele a felújításba! 

Fontos felkészülni:

  • meghatározni, hogy hogy mennyi kerettel rendelkezel
  • Értékes társ lehet a listatechnika, hiszen egy gyors igen vagy nem a munkafeladatok és mesteremberek mellé, gyorsabban szűri a zavart
  • érdemes vállalkozásokat keresni azon munkafolyamatokra, melyeket nem magunk szeretnénk elvégezni.


Kezdjünk alapokkal! Tető, alap és nyílászárók

Fixált alapok nélkül, nincs stabil végeredmény! Érdemes figyelni arra, hogy elkerüljük a szerkezeti problémákat.  Ellenőrzésekre mindig kell időt szánni, hiszen egy rosszul megoldott nyílászárótól, könnyen nedvesedhetnek a beltéri terek. Fontos javításokat végezni a falakon, gerendákon és egyéb tartószerkezeteken.  Ugyanígy érdemes eljárni az ajtókkal és ablakokkal! 


Bontások és hulladékok

Ez a szakasz gyakorlatilag sohasem maradhat el, hiszen így történik meg gyakorlatilag a felújítás. Itt érdemes konténert bérelni, hogy a tömör hulladékot teljes egészében eltávolítsuk.


Asztalos munkálatok a szerkezeti változtatásokhoz

A renoválás részét képezhetik még asztalos munkálatok is. Esetleg ha a válaszfalak, vagy a gerendák már nem a régiek, vagy éppen ajtó és ablak cserén gondolkodunk, akkor érdemes ezt is körüljárni megfelelően.


Belső design, ami az otthon lelkét adja

Ide tartozik a festés, berendezések, elektronikai kiegészítés, stb. Vannak olyanok, akik szeretik ezt a lépést rábízni egy lakberendezőre, aki az ízlésvilágot is teljesen testre szabottan át tudja formálni. Ide sorolnám azokat az elektronikai felújításokat, amelyek a konyhai, fürdőszobai és szobák megfelelő működéseit szolgálják. 


Szigeteljünk és alapozzunk biztosan!

Talán ezeket a lépéseket hagyja mindenki a legutoljára. Előfordul az is, hogy a régi otthon nem is volt szigetelve, viszont alapvetően fontosságát érintve kihagyhatatlan. A burkolatok kiválasztása szintén a design „szakaszhoz” lenne sorolható, hiszen ennek változtatása garantáltan feltűnő. 


A gyermekeket nevelő családok számára elérhető a lakásfelújítási támogatás, mely a lakásállomány felújításának ösztönzésre szolgál. Abban segít a legtöbbet, hogy a gyermekek és a családok egyaránt megfelelő lakhatási körülmények között éljenek, rengeteg önerő ráfordítása nélkül.  A házfelújítási támogatás minden jellegű munkálatokra felhasználható. 

 

Megjegyzések