Ugrás a fő tartalomra

Építőipari változások 2023-ban

Vajon idén tényleg véget érhet az építőipar aranykora? Összehasonlítva az elmúlt évek fejlesztéseivel, a jelenlegi növekedésre nem számíthatunk egyelőre. Az elmúlt évek bősége után idén és jövőre viszont nem számíthatunk túlzottan nagy fejlesztésekre. A szakemberek számolnak, hogy recesszió lesz, de az egyelőre nem világos, hogy milyen mértékű és meddig tart majd.

Idén is bonyolódik a helyzet

A magyar építőipari cégek útja a siker felé idén kissé megkeményedett, ugyanis számos neves vezető és építőipari szakember megállapította, hogy a finanszírozási költségek emelkedése, valamint az új projektek elhalasztása igen nehéz helyzetbe hozta a magyar építőipart. Nem csoda, hogy az egekbe szökő költségek sokkot okoztak; míg az infláció 20 százalék körüli, az építőanyagok több mint 30 százalékot emelkedtek. Ha ehhez a képhez hozzávesszük a jegybanki kamatemelést, amely mindössze egy év alatt két százalékponttal emelte meg a hitel költségeket – ez a példátlan szint sok építőt és magánszemélyt végleg kikényszerített a tőkepiacról, és egy hosszabbnak tűnő időszakra a bizonytalanság.

Új szerződések sem lesznek? 

Úgy tűnik, Magyarországon az új építési engedélyek számottevő csökkenésével kell számolnunk, így 2022-re elérhetjük a 2017–18-as szintet. Ez a tendencia a magán beruházásokat is érinti, és míg 2020-ban 35 milliárd forint körüli állami beruházás volt, addig ez 2022-re 27 milliárd forintra csökken. Ez a tendencia nem korlátozódik az idei évre, és az építőipari tevékenységek jelentős visszaesése várható a következő években.

Lassan, de biztosan…

Az EECFA legfrissebb előre jelzéséből kiderült, hogy míg Európában az építőipar jövőre mindössze 1%-os növekedést vár, addig Magyarország ennél is rosszabb, 11%-os eredményt ér el. Az előrejelzések sivár jövőt festenek Kelet-Európa és Magyarország számára is a következő 5 évben.
A magyar kormány úgy döntött, hogy évekre elhalasztja beruházási programját. Ma már nem sok cég hajlandó pénzt fektetni. Úgy tűnik, még tovább kell várnunk, hogy jöjjenek a külföldi befektetések és segítsék gazdaságunkat.
Ami az anyag árakat illeti, ott sem véletlenszerű a megugrás. A tetőfedő anyagok ára például 2023-ra  345.000 – 920.000 Ft egy átlagos 100 négyzetméteres otthonra. 

Megjegyzések