Ugrás a fő tartalomra

Milyen klímát vegyek? - Tippek, tanácsok

“Milyen klímát vegyek?” Rengeteg klímaberendezés található a hazai piacon, ezért először egy kicsit soknak tűnhet ez az egész téma. Cikkemben pár tippet adok azzal kapcsolatban, hogy hogy érdemes kiválasztani a készüléket.


Milyen klímát vegyek? …és mik az igényeim?

Mielőtt belevágnál a készülékek keresésébe, tisztázd le magadban az igényeidet.

  • Mekkora légteret akarsz hűteni? Egy szoba, több szoba?
  • Megfelelő a szigetelés a lakásban?
  • Szükséged van fűtésre?
  • Csak hűtésre / fűtésre van szükséged, vagy valamilyen plusz légszűrő is jól jönne? (Jobb por-, antibakteriális szűrés, stb.)
  • Mennyi pénzt tudsz rászánni?
  • Szeretnél kényelmi funkciókat, mint amiket például egy okos klíma tud nyújtani?
  • Mennyire zavar a zaj?


Tippek a klíma kiválasztásához

A vásárlás helye és módja

Vásárolj a megbízott klímaszerelőn keresztül, vagy legalább egy megfelelő hátterű szakkereskedésben!

Gyakran találhatsz különböző bevásárlóközpontokban, vagy akár barkácsáruházakban olyan akciós készülékeket, amelyek hosszabb távon nem érik meg a befektetés összegét. Az első fontos dolog, hogy alá kell majd írnod egy tanúsítványt, amelyben vállalod, hogy egy megfelelő szakképesítéssel bíró szakemberrel telepítteted a készüléket. Eddig még rendben is van… viszont utána szerelőt kell keresned.

A noname márkájú klímaberendezések kapcsán rengeteg probléma merülhet fel. Gyakran kevésbé megbízhatóak. A nem megfelelő gyári támogatás miatt lehet, hogy nem is lesz hozzá egy idő után alkatrész. A szervízek, klímaszerelők kevésbé ismerik a típust, mint a népszerűbb, ismertebb darabokat. És így tovább…

Márka

Tehát a “milyen klímát vegyek?” kérdés kapcsán az egyik legfontosabb az, hogy jó márkájú készüléket szerezz be. A jobb márkáknál többet ér a garancia, lesz hozzá alkatrész és lesz is hol megjavíttatni a készüléket, ha meghibásodás merülne fel. A népszerű készülékeknél több felhasználói véleményt találsz majd, ami segít a választásban, illetve jobb hatásfokú, megbízhatóbb működésre is számíthatsz majd.

A márkánál fontos szempont a gyártási ország is. Ezen a téren a kínai márkák között is találni olyat, ami a vezető gyártók között szerepel, ilyen például a hazánkban is népszerű Gree.

Teljesítmény, kialakítás, funkciók

Hazánkban a lakossági klímák általában oldalfali split kialakításúak. Ez azt jelenti, hogy beltéri és kültéri egységből áll a készülék; a beltéri rész a szoba falára kerül. Split klímából két változatot különböztetünk meg: a monosplit készüléknél egy beltéri egység van, a multisplit esetében többről beszélünk. A multisplit több helyiség hatékony hűtésére vagy fűtésére is alkalmas.

A teljesítményt érdemes a klímaszerelővel egyeztetni, de gyakran a készülék adatainál is megadnak egy ajánlást.

Funkciók terén nagy a kínálat, itt kicsit az autókra emlékeztet a helyzet: vehetünk drágán egyszerűbb, de megbízható darabot, vagy karácsonyfaszerűen felszerelt olcsó, de gyakran problémás készüléket is. A zajszintet érdemes a készülék leírásánál ellenőrizni, egy hangos készülék hosszútávon zavaró lehet.

Fűtés

Manapság nem ritka, ha valaki a fűtés támogatásához vásárol klímaberendezést, vagy akár a klasszikus rendszerek helyett. Itt a funkciók, a hatékonyság, illetve a ház/lakás szigetelése is sokat számít.

A fűtés hatékonysága nagyon fontos, pláne manapság, hiszen az energiatakarékosság mindannyiunk felelőssége. Választás előtt nézd meg, hogy melyik energiaosztályhoz tartozik a légkondi, illetve hogy mi a legalacsonyabb hőmérséklet, amin még képes hatékonyan üzemelni? Ez alatt is képes működni, viszont ekkor jóval több áramot fog fogyasztani.

Ide tartozik a SCOP érték, ez határozza meg a fűtés hatékonyságát.

A hűtő-fűtő működésre optimalizált berendezések funkciók terén egy kicsit eltérnek a hűsítő célokra szánt daraboktól. Az egyik lényeges eltérés a “leolvasztás” funkcióban van. Fűtéskor a kültéri egységnél csökken le a hőmérséklet, a leolvasztás funkció pedig azt biztosítja, hogy ne fagyjon le a készülék ezen része. Az egyik fórumon olvastam, hogy a leolvasztás néha egész hangos lehet, ezt szintén érdemes ellenőrizni választás előtt. A témáról bővebben itt írtam.

Megjegyzések